Tamarín sedlový (Saguinus fuscicollis)

Prvými obyvateľmi našej ubikácie sa stali tamarínky sedlové. Latinské označenie je Saguinus fuscicollis. Názov sedlové plne vystihuje ich zafarbenie na chrbáte, ktorý pripomína sedlo. Patria medzi pazúrikovité opice (drápkaté), lebo ich končatiny sú ukončené ostrými pazúrikmi.


V našom chove máme chovný párik tamarínov sedlových. Dostali sa k nám od chovateľa z Mostu v Českej republike. Majú aj 8 mesačné mláďa, ktorého voláme zvedavec. Všetko ho totiž zaujíma, všade sa musí ísť pozrieť. Jeho zábavkou je prestrčiť ruku von s ubikácie a pokúšať sa otvoriť zámok na dverách. K nemu pribudlo neskôr ešte ďalšie mláďa. Náš párik sa má veľmi rád, láskou to medzi nimi len tak iskrí, už sa tešíme na ďalšie mimino. Naše tamarínky sedlové sú zvláštne stvorenia, ráno vstávajú o siedmej a o piatej chodievajú spať. Cez deň hopkajú po ubikácií a čvirikajú ako andulky. Občas sa ich čvirikanie zmení na silný - uši drásajúci piskot, hlavne ak malý zvedavec provokuje svojho otecka tým, že ho ťahá za chvost. Otecko začne škriekať, malý zvedavec tiež a je z toho pravá talianská rodina.

Pochádzajú z oblastí Brazílie, Peru, Ekvádoru a Kolumbie. Vyhovuje im teplota okolo 24°C, pri nižšej nám vždy začnú kýchať. Kúrime im teda na 24 °C a v domčeku majú celodenne teplotu 28°C. Merajú okolo 22 cm a dĺžka chvosta dosahuje 32 cm. Nie sú to ťažké tvory, vážia len málo cez 300 gramov. Mávajú jedno až dve mláďatká s ktorými žijú ako normálna rodina.

Spadajú pod CITES II(B), takže na ich chov je potrebné vybaviť si potrebné povolenia. Nie sú vhodné ako domáci miláčikovia, pokiaľ sa nejedná o umelý odchov. Ak sa im niečo nepáči (alebo niekto) neboja sa použiť svoje malé, ale zato pekne ostré zúbky. Špeciálne hlavný samec vždy ochraňuje svoju rodinu. Ak je zle zahryzne sa Vám do ruky a nepustí, ani keď s ňou trepocete ako vrtuľa ventilátora.

Naše tamaríny sedlové papajú ráno bezmliečnu detskú kašu obohatenú o vitamíny a arabskú gumu. Na obed dostávajú ovocie a zeleninu. Chutí im hlavne jabĺčko, banán, papája, mango a hrozno. Sem tam si dajú aj kúsok melóna, či hrušky. Zelenina im veľmi nechutí, občas spapajú ak kúsok uhorky, reďkovky a papriky. Na večeru dostávajú sarančatá, cvrčky a výnimočne múčne červy. Šváby im nedávame, boja sa ich totiž. V strave je tamarín sedlový dosť vyberavý, čo mu nechutí, to jednoducho z misky vyhodí na zem. V obľube majú aj rôzne semienka a oriešky. Na pitie dostávajú vodu, ale musí byť v nádobke na pitie pre hlodavcov inak ju nepijú.


tamarín sedlový rodičia
 Developed by  J&D MEDIA s.r.o. (C) 2017 J&D MEDIA s.r.o.